Direct naar de inhoud van deze pagina

Best practices

Er zijn in Nederland talloze sportverenigingen, dus waarom zelf het wiel uitvinden als er al 1000 goede voorbeelden zijn. Bij de combinatiefunctionarissen kan je het boek opvragen 'Het grote ideeënboek voor sportclubs, inspiratie uit de praktijk' Dit is een speciale High Five editie met voorbeelden van sportverenigingen uit Nissewaard.

Het grote ideeen boek voor sportclubs

Maar er zijn nog meer goede voorbeelden, bekijk hier een aantal filmpjes van verenigingen uit het land.

Diverse culturen bij hockeyclub Feyenoord

In 2010 begon Paul met een paar sticks in een kliko op het Afrikaanderplein en niet veel later namen zo'n honderd leden die hij op het Afrikaanderplein had leren hockeyen hun intrek op een provisorisch complexje aan de Laan van Zuid.

Inmiddels heeft de vereniging zo'n 380 leden, waarvan ongeveer de helft Nederlands is en de andere helft niet. Tachtig procent van de leden is kind. Een derde daarvan wordt gesubsidieerd door het Jeugdsportfonds, dat kinderen die om financiële redenen geen lid van een sportvereniging kunnen worden toch de kans geeft om te sporten. Rotterdam – en dan met name Rotterdam-Zuid – heeft de laagste sportparticipatie van Nederland. Het doel van de multisportclub is om zoveel mogelijk Rotterdammers op een laagdrempelige manier de kans te geven te gaan sporten. Via scholen, via clinics, via activiteiten in de wijk. Het zijn unieke verhalen binnen de hockeywereld.

'Bij ons nooit tekort aan vrijwilligers'

Bij Atletiekvereniging AVA'70 is de visie van het bestuur heel helder. "Het draait bij ons om plezier, niet om prestatie. Dat stralen we uit door veel aandacht te hebben voor gezellige momenten na de training en andere activiteiten. Maar ook door geen selectiebeleid te hanteren. Iedereen is gelijk. Als je extra wilt trainen, prima. Hierdoor krijgen we geen scheven gezichten bij ouders of atleten. Als leden willen trainen, kan dat. We geven gewoon de sleutel van de keet. Elk bestuurslid deelt die visie en we dragen dat samen uit. De visie en kernwaarden van de club worden veel verwoord en staan ook elk kwartaal in ons clubblad vermeld. Het is de visie van het bestuur maar deze wordt gedeeld door de leden. Dit wordt bevestigd doordat de inhoud van de positieve feedback van de enquete overeenkomen met onze kernwaarden van de vereniging: laagdrempeligheid; gezelligheid; maximale persoonlijke acceptatie; respect en open en eerlijke communicatie".

Beleidsplan opstellen met leden

Volleybalvereniging Volley Zuid uit Rotterdam probeert haar leden te betrekken bij het schrijven van het beleidsplan. Dat doen ze niet door middel van 1 avond ideeën ophalen, maar ze nodigen af en toe een groepje mensen uit om heel gericht over 1 onderwerp te brainstormen. Op deze manier hebben de leden ook echt het idee dat ze specifiek over iets kunnen nadenken en gaat het meer leven.

Een webinar over samenwerken in een sportvereniging
'Inzichten voor bestuur' waarbij 4 thema's worden besproken:
1. Samen doen
2. Meenemen
3. Eigenaarschap
4. Support