Hoe gebruik je de website?

Vind alle antwoorden op je vragen over de website & handige tips!
Hoe gebruik je de website?Hulp aanbieden / Vrijwilligerswerk › Ben ik verzekerd wanneer ik vrijwilligerswerk doe?

Ben ik verzekerd wanneer ik vrijwilligerswerk doe?

Of je verzekerd bent tijdens het doen van vrijwilligerswerk verschilt per situatie. Uiteraard kun je altijd een beroep doen op je eigen aansprakelijkheidsverzekering, maar soms zijn er ook extra verzekeringen waar je een beroep op kunt doen. 

Vrijwilligerswerk via organisaties & verenigingen

Bij georganiseerd vrijwilligerswerk bij een organisatie of vereniging is de situatie meestal zo dat men verzekeringstechnisch bij ongevallen eerst aanspraak maakt op de eigen aansprakelijkheidsverzekering. Is die er niet of dekt deze niet voldoende, dan wordt deze aangevuld met de vrijwilligersverzekering vanuit de gemeente. Het kan zijn dat er andere regels gelden. Dit kun je altijd navragen bij de organisatie of vereniging waar je vrijwilligerswerk voor doet. 

Zelf georganiseerd vrijwilligerswerk

Bij elkaar helpen (bv burenhulp of via NLvoorelkaar) is er geen sprake van officiële organisatie. Men maakt aanspraak op de eigen aansprakelijkheidsverzekering. Dekt dit niet of niet voldoende, dient men dit zelf met elkaar te regelen. Een aansprakelijkheidsverzekering is in Nederland wel gewenst, maar niet verplicht. Daarom is het goed om de eventuele risico's en afspraken met elkaar vooraf af te stemmen.

Heeft dit artikel je vraag beantwoord?